مفتی برهان وظیفه (حفظه الله) مبحث احکام قربانی
احکام قربانی
حضرت محمد صلی الله علیه و سلم در رابطه با روزهای ذی الحجه فضایل زیادی را بیان فرمودند.
مثلا اگر شخصی در این ایام روزه بگیرد ثواب یک سال در ازای هر روز به او نظر میرسد و اگر شب را زنده بدارد ثواب لیله القدر به آن فرد می رسد، کسی که در روز عرفه روز نهم ذی الحجه یک روز قبل از عید قربان روزه بگیرد آن حضرت فرمودند که این کفاره گناهان یک سال قبل و یک سال بعد است و حتی آن حضرت صلی الله علیه و سلم فرمودند اعمالی که در این روزها انجام میشود، فضیلت آنها و درجه آنها از اعمالی که در سایر ایام سال انجام میشود بیشتر است که این اعمال میتواند ذکر ، نماز ، روزه باشد و سایر اعمال.
مطالعه ی این مقالات توصیه میشود
صحابه از پیامبر (ص) پرسیدند یا رسول خدا حتی مجاهدی که در راه الله ذوالجلال بیرون می شود آن حضرت فرمودند بله فضیلت اعمال در این روز از ثواب آن مجاهدی که در راه الله بیرون می شود هم بیشتر است ،مگر اینکه با مال و جانش برود دیگر بر نگردد یعنی شهید شود.
لذا اعمالی که در این روز انجام می شود فضیلت آنها در حد این است که شخص در این راه الله شهید شود.
پس باید قدر این لحظات را بدانیم چرا که این فضیلت هر سال این یک بار نصیب ما شما می شود .
معلوم نیست که تا سال آینده ما زنده باشیم ، حیاتی باشد توفیق نفس کشیدن را تا سال آینده الله ذوالجلال به ما عنایت بکند یا خیر، لذا زمان حال را باید دریابیم .
مسائل مربوط به احکام قربانی
در روز عید قربان هیچ عملی نزد الله تعالی محبوب تر از ریختن خون حیوان حلال گوشت نیست.
لذا اگر شخصی بخواهد این قربانی را ذبح نکند و حیوان را زنده و سالم به شخص دیگری صدقه کند یا اینکه بخواهد قیمت را بسنجد و پولی را به فقیر و نیازمندی بدهد در اینجا شرعا قربانی این فرد ادا نشده است.
لذا حکم روز عید قربان این است که حیوان ذبح شود و اگر فرد خیلی بیشتر از پول آن قربانی را صدقه بدهد این کار حکم قربانی را ندارد و قربانی فرد ادا نمیشود.
قربانی بر چه اشخاصی ضروری است؟
بعضی از علما نصاب قربانی را طلا می دانند و برخی از علما نصاب قربانی را نقره می دانند.
برخی علما میگویند اگر شخصی به اندازه ی 200 درهم که معادل 612 گرم نقره دارد باید قربانی را انجام دهد.
برخی از علما هم میگویند اگر فرد به اندازه ی ۸۷ گرم و ۴۷۹ سوت طلا دارد باید قربانی کند.